1€ = 4.9768 lei
0℃
Expoziție de imagini - Avram Iancu

Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și Direcția de Cultură a Municipiului Carei vă invită să vizitați expoziția de imagini „Avram Iancu - Crăișorul Munților”, realizată cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la trecerea în neființă a marelui patriot român.

Expoziția cuprinde 25 de imagini cu portrete, statui, busturi, monumente, gravuri sau articole din presă, realizate în memoria acestuia, cu diverse ocazii festive.

Fotografiile vor fi expuse în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Municipiul Carei în perioada 11-25 septembrie 2018.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, la Vidra de Sus. A fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, iar memoria lui cinstită în mod deosebit de români și îndeosebi de moți, între care trăiesc și azi urmașii foștilor lăncieri ai lui Iancu, de la 1848.

A încetat din viață la 10 septembrie 1872 în Baia de Criș, județul Hunedoara. A fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, jud. Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”. La slujba de înmormântare au slujit 36 preoți, în frunte cu protopopii Mihălțanu (ortodox) din Brad și Balint (unit) din Roșia Montană. În fruntea convoiului funerar pășeau foștii comandanți militari ai românilor, care se mai aflau în viață: Simion Balint, Axente Sever, Mihai Andreica, Nicolae Corcheș și Clemente Aiudeanu. Pentru a anunța moartea sa, clopotele au tras în munți timp de trei zile și trei nopți. Comitetul de înmormântare l-a declarat „erou al națiunii”.