ADY ENDRE
Aici s-a născut renumitul poet, Ady Endre, la 22 noiembrie 1877. Casa lui natală astăzi este muzeu.
Contact: loc. Ady Endre str. Principală nr. 20
Telefon: (004) 0745524783
BISERICA DIN MIJLOCUL PUSTIETĂȚII (“Chighie”/ “Kigye”)
Lăcașul de cult este ridicat în pustietate – între orașul Carei și comuna Petrești, jud. Satu Mare, la câteva sute de metri față de drumul european E671 care duce spre Oradea.
Era considerată o biserică făcătoare de minuni, pentru că, în fiecare an, de Sfântă Mărie, la miezul nopții, ușa bisericii s-ar fi deschis singură, fără chei sau intervenția cuiva. După 24 de ore, tot singură s-ar fi închis. Iar miracolul era pentru oameni cu atât mai mare cu cât biserica este în mijlocul unui câmp și nu într-un sat locuit.
CÂMPIA MOFTINULUI
În acest loc, la 30 aprilie 1711, armata contelui Károly Sándor a capitulat în fața armatei imperiale.
IANCULEȘTI
Localitatea Ianculești, situată la 12 km de municipiul Carei, în direcția Oradea, lateral față de DN19 este parte integrantă a municipiului. Satul a luat ființă pe Ferma Szentyanosi ce a aparținut contelui evreu Iosif Deegenfeld până la reforma agrară din august 1921.
La început, noii locuitori și-au denumit satul „Urmașii lui Avram Iancu”, sosiți toți din țara moților, însă din 1931 i s-a dat oficial numele de Ianculești. Obiective turistice: Monumentul eroilor satului Ianculești căzuți în al doilea Război Mondial, Biserica Ortodoxă din Ianculești, Muzeul Moţilor de Câmpie.
În apropierea localității există și o baltă foarte frumoasă, cu zone de stuf, ideală pentru o partidă de pescuit.
MARNA
Marna e un sat înființat în 1924 de moții veniți din zona Mărișel, județul Cluj.
MUZEUL ŞVĂBESC, PETREŞTI
Casa-muzeu este una dintre cele mai reprezentative pentru arhitectura populară şvăbească. Construită în 1881, perpendiculară pe şosea, are în componenţă patru camere, două holuri, două bucătării, două pivniţe, casa terminându-se cu un grajd pentru animale.
Program: pe baza anunţării prealabile a vizitei.
Contact: Petreşti nr. 1., 447240, jud. Satu Mare
Telefon: Fix:(004) 0261-820-063
E-mail: primariapetresti@gmail.com
SĂUCA
În această localitate, în data de 8 august 1790 s-a născut Kölcsey Ferenc, poet, critic literar, politician.
MUZEUL ETNOGRAFIC AL MOŢILOR, SCĂRIŞOARA NOUĂ
Scărişoara Nouă se află la o distanţă de 23 km de Carei. Muzeul Moţilor amenajat în localitate cuprinde două clădiri, una având expoziție etnografică iar alta de istorie. Între clădiri se află amplasat bustul lui Horea, realizat din bronz.
Orar de vizită:
Vara: Marţi - Vineri 10.00 - 18.00; Sâmbătă: 10.00 - 14.00
Iarna: Marţi - Vineri: 09.00 - 17.00; Sâmbătă: 10.00 - 14.00
Contact: str. Principală nr.178 din Scărişoara Nouă.
MĂNĂSTIREA NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL, SCĂRIȘOARA NOUĂ
Contact: 0741044747
Site: https://www.manastireascarisoara.ro/
TIREAM - TAR LEVENDULA
Culege singur lavandă! Zilnic între orele 9:00-21:0008.06.2024-16.06.2024
Info: 0745 005 044
GRĂDINA VIILOR DIN CAREI
Grădina Viilor din Carei a fost înființată de Sándor Károlyi în anul 1714. El a selectat aproximativ 120 hectare de teren din pământul propriu, din domeniul din jurul castelului și conacului său. Această parcelă de 120 ha este situată în partea de sud-sud-est a orașului.
Scopul lui Sándor Károlyi a fost acela de a extinde suprafața orașului și de a determina să rămână aici popu- lația locală ce era pe cale să părăsească regiunea după Războiul de Independență al lui Rákóczi. Un alt scop al înființării grădinii viilor de pe domeniul lui Sándor Károlyi a fost să facă orașul mai atractiv și pentru șvabii care se aflau deja în zonă începând cu anul 1712, pentru ca aceștia să se poată bucura de noile facilități.
Pentru început, contele a plantat butași de viță de vie. Văzând că aceștia au început să rodească, i-a însărcinat pe gospodarii din Berveni să se ocupe de plantare, deoarece aveau deja experiență în domeniu, realizând asemenea lucrări și la viile din Mérk.
Butașii de viță de vie au fost aduși din comitatul Bihor, de lângă orașul Săcuieni. Au fost plantate soiurile: Tokaj Furmint, struguri albi, struguri de vin și Bakator.
Între anii 1875-1897, în Europa a apărut o epidemie a strugurilor numită Filoxeră, care a ajuns și la viile de la noi din Carei. Din acest motiv, proprietarii au plantat un alt soi de viță de vie și anume un hibrid producător direct. De la sfârșitul anilor `70 au apărut mai multe varietăți interspecifice. Acestea sunt cunoscute și azi sub numele de : Bianca, Aromată de Cserszeg, Perla de Zala.
În Grădina Viilor din Carei, hibridul producător direct a fost înlocuit cu varietățile interspecifice. În viile din Carei erau foarte rari lujerii, de aceea s-a acordat atenție atât soiurilor vechi, cât și celor noi.